ووشو در ایران

گزارش اخبار جام جهانی : ووشو (به زبان چینی: 武術 – پین‌یین: whǔshù،) به مجموعه هنرهای رزمی چینی گفته می‌شود که امروزه برخی آن را سی‌ام‌ای (CMA) نیز می‌نامند. مسابقات ووشو به دو صورت مدرن و سنتی برگزار می‌شود. ووشوی مدرن در دو بخش سان‌دا (بخش مبارزه که در گذشته سانشو نام داشت) و تالو (بخش اجرای فرم‌های استاندارد ووشو) برگزار می‌شود. در مسابقات سنتی ووشو که تحت عنوان مسابقات کونگ فو شناخته می‌شود ورزشکاران به اجرای فرم‌های سنتی چینی و انجام حرکات رکوردی و نمایشی مانند شکستن اجسام، اجرای فنون دفاع شخصی و… می‌پردازند.

ووشو از کهن‌ترین و بهترین هنرهای رزمی است که پیدایش آن را به یک راهب بودایی به نام بودی دارما بنیانگذار مکتب ذن و احتمالاً اهل هندوستان یا شرق ایران نسبت می‌دهند. برای ادامه مطلب با سایت اخبار جام جهانی همراه باشید.

ووشو در ایران

پس از انقلاب کمونیستی چین در 1949 این ورزش تحول یافت و دولت چین کلاس‌های آموزشی، کمربند و فنون جدید را به این ورزش رزمی اضافه کرد و نام هنرهای رزمی چینی را به ووشو تغییر داد. ووشو امروزه یک ورزش بین‌المللی است که زیر نظر فدراسیون بین‌المللی ووشو IWUF اداره می‌شود. مسابقات قهرمانی جهان این رشته از سال 1991 هر دو سال یک بار برگزار می‌شود و همچنین از 1990 در برنامهٔ بازی‌های آسیایی قرار گرفته است.

کمربندهای ووشو در فدراسیون بین‌المللی ووشو به ترتیب به شرح زیر نامگذاری شده‌اند: سفید، زرد، نارنجی، سبز، آبی، بنفش، قهوه‌ای، قرمز، مشکی – مشکی دان 1 -مشکی دان 2 -مشکی دان 3 – مشکی دان 4 – مشکی دان 5 -مشکی دان 6 – مشکی دان 7 -مشکی دان 8 – مشکی دان 9. البته در بعضی از سبک‌ها کمربند بنفش حذف می‌شود. همچنین نوع کمربندها در ووشو سنتی یا همان کونگ فو، با توجه به نوع سبک بسیار فرق می‌کند

یکی از تمایزهای ورزش ووشو با دیگر ورزش‌های رزمی تعداد سبک‌های آن است. ووشو دارای بیش از 1600 سبک است. برخی دلیل زیاد بودن تعداد سبک‌های ووشو را پهناور بودن کشور چین و تفاوت فرهنگی مردم این کشور در استان‌های مختلف قلمداد می‌کنند.

در مسابقات ووشو یازده سبک استاندارد و یک فرم ترکیبی در بخش تالو اجرا می‌شوند. این سبک‌ها عبارت اند از چانگ چوان، دائو شو، گوئن شو، جیان شو، چیانگ شو، نان چوان، نن دائو، نن گوئن، تای چی چوان، تای جی جیان، شینگ یی چوان و فرم ترکیبی دوئلین.

علاوه بر این سبک ها (که سبک‌های مدرن محسوب می‌شوند) ووشو سبک‌های متعدد دیگری نیز دارد که از آنها به عنوان سبک‌های سنتی ووشو یاد می‌شود. از جمله سبک‌های سنتی می‌توان به لی چوان کونگ فو، چا چوان کونگ فو، خواچوان کونگ فو، خونگ چوان کونگ فو، دی تانگ چوان کونگ فو، شائولین چوان کونگ فو، فنزی چوان کونگ فو، لوهان چوان کونگ فو، فانگ من چوان کونگ فو، چین نا و هوپگار ووشو اشاره کرد.

تالو در زبان چینی به معنای فرم است. مسابقات ووشو در دو بخش ساندا و تالو اجرا می‌شود. در بخش تالو که بخش اجرای فرم است به‌طور معمول دوازده فرم استاندارد اجرا می‌شوند. همچنین در مسابقات کونگ فو یا همان ووشو سنتی نیز فرم‌های بدون سلاح یا با سلاح کلیه سبک‌های سنتی اجرا می‌شود.

«تالو» از فرم‌های رزمی تشکیل می‌شود که معمولاً مقامات منتخب دولت چین آن‌ها را بر اساس فرم‌های سنتی هنرهای رزمی چینی ابداع کرده‌اند و انواع استقرارها، لگدها، مشت‌ها، حرکات تعادلی، پرش‌ها، فنون جارویی و فنون پرتابی در آن‌ها گنجانده شده است.

فرم‌های استاندارد که در مسابقات ووشو اجرا می‌شوند عبارت اند از: چانگ چوان

دائو شو

گوئن شو

جیان شو

چیانگ شو

نان چوان

نن دائو

نن گوئن

تای چی چوان

تای جی جیان

شینگ یی چوان

دوئلین

ساندا یا سانشو در زبان چینی به معنای مبارزه آزاد هستند. سان‌دا یا سانشو یک روش مبارزهٔ فول کنتاکت است که شباهت زیادی به مبارزات موای تای، کیک‌بوکسینگ و هنرهای رزمی ترکیبی دارد. اما فنون گلاویزیِ بیشتری در آن دیده می‌شود. این مسابقات بر روی سکو یا رینگ بدون طناب برگزار می‌شود. همچنین مسابقات حرفه‌ای ساندا در کشور چین تحت عنوان مسابقات سانداوانگ در سازمان‌های مختلف همچون سازمان برگزار می‌شود. از ساندا کاران معروف تاریخ می‌توان به: حسین اوجاقی، کانگ لی، مسلم سالیخوف، محسن محمد سیفی، عرفان آهنگریان و… اشاره کرد.

در مسابقات «ساندا» شرکت‌کنندگان از سه دستهٔ اصلی ضربات مشت، ضربات لگد و فنون کشتی استفاده می‌کنند. همچنین پوشیدن دستکش باعث می‌شود تا استفاده از دستهٔ چهارم فنون ووشو یعنی تکنیک‌های گلاویزی بسیار محدود شود؛ چون بسیاری از این فنون به انگشتان باز نیاز دارد. دستکش هم‌چنین فنون دست قابل استفاده در مسابقه را هم در اخخجرا محدود به ضربات مشت می‌کند.

مسابقات مدرن «ساندا» از دههٔ 1950 در بازی‌های ملی تایوان برگزار می‌شد. در جمهوری خلق چین از سال 1970 این رشته ورزشی مورد توجه دولت قرار گرفت و در سال 1985 اولین تورنمنت بین‌المللی ووشو که از مسابقات ساندا و تالو تشکیل می‌شد در چین برگزار شد. در بازی‌های آسیایی 1990 پکن مسابقات ساندا به عنوان بخشی از رشته ووشو وارد بازی‌های آسیایی شد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا